Vi har igennem længere tid arbejdet på at lave en form for minimums vanføring i nogle af de Bornholmske åer.
Der skal ikke være nogen tvivl om at kunstigt at sikrer en minimums vandføring i måske 5-6 af de store vandløb, det er en symptom behandling på at man igennem mange år har fjernet vådområder og gjort dem til landbrugs jord, målet må være at få genskabt disse områder i et samarbejde.
Vi ser heldigvis at det går den rigtige vej, se link i bunden af artiklen.
Onsdag den 5. december havde jeg et kort møde med Henrik om status og fremtid, han skal flytte til Bornholm og var i den forbindelse på øen, det betyder rigtig meget at have en som ham med på holdet.
Hvem er Henrik Sparholt.
Henrik Sparholt er bror til øjenlæge Svend Sparholt, Henrik er fiskeribiolog og har lang erfaring med forskning og rådgivning omkring blandt andet. fiskekvoter til EU. Han var ansvarlig for lakse- og havørredrådgivningen i ICES (det international havforskningsråd) sekretariatet i 24 år. Han var med til at lave DVFI (index for vandløbs miljøtilstand) . Han er pt projektleder for et internationalt forskningsprojekt under EU og Nordisk Ministerråd, omkring bæredygtig forvaltning af de store fiskebestande i Nord Atlanten.
Henrik Sparholt er medlem af Vandpleje Bornholm, og har med dem udarbejdet et projekt ”Sommerudtørring”. Projektet går ud på at lede vand til vandløbene i tørre somre, således at ørredynglen kan overleve de kritiske uger. Vandet skal komme fra eksisterende vandboringer og fra eksisterende søer. Det er beregnet at ørredproduktionen vil kunne 3-dobles i tørre somre, og dermed skabe bedre havørredfiskeri ved kysterne. ”